Mahkeme ‘Cennet Cengiz’in’ dedi
Bodrum’un en pahalı bölgesinde yer alan 678 bin metrekarelik arsayı Özelleştirme İdaresi’nden satın alan Cengiz İnşaat, tesis için verdiği ruhsatın iptali için Bodrum Belediyesi’ni mahkemeye verdi.
Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu’nun “Millete kara vereceğim derken Cengiz İnşaat’a verdi” başlıklı haberine göre mahkeme, Cennet Koyu ile ilgili nihai kararını seçimden 12 gün sonra verdi (9 Haziran). Mahkeme lisansın iptalini yanlış buldu.
Hazine’ye devredilmediği için Cengiz İnşaat’ın malı sayılan Cennet Koyu ile ilgili Terkoğlu’nun yazısının ilgili bölümü şöyle:
“Önümde yepyeni bir mahkeme kararı var.
Davacı: Cengiz İnşaat.
Davalı: Bodrum Belediyesi.
Konu elbette Cennet Koyu…
Cennet Koyu malumunuz eskiden Hazineye aitmiş. Ancak müteahhitlerin gözü onun üzerindeydi. 2010 yılında özelleştirme kapsamına alındı. 2012 yılında ihaleyi Bodrumbir Turizm Yatırım AŞ kazandı. Şirket o dönemde Mehmet Cengiz ve Fettah Tamince’ye aitti. İşadamları, Halk Bankası Ziraat Bankası’nın kredisiyle körfezi satın aldı. Yani ceplerinden bir kuruş çıkmadı. Devlet onlara yerlerini almaları için para verdi. Birkaç yıl sonra yan kuruluş bozuldu ve arazi Mehmet Cengiz’e ait oldu.
O koyun satışının iptali için Danıştay’da çok davalar açıldı. Sonunda kazanıldı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, özelleştirme kararını 8 Aralık 2016’da iptal etti. Gözler devlete çevrildi. Mahkeme kararının uygulanması ve arazinin geri alınması bekleniyordu. Ama Özelleştirme Yüksek Kurulu bunu yapmadı. Satışın iptal edilmesine rağmen arazi Mehmet Cengiz’in mülkiyetinde kalmaya devam etti.
KÖY MAHKEMEYE ÇIKTI
Cengiz, geçen yıl Cennet Koyu’nu yapmak için harekete geçti. Ruhsat için Bodrum Belediyesi’ne başvurdu. Koyda 60 binalık bir tesis yapacaktı. Belediye ruhsatı 12 Aralık 2022’de verdi.
Ancak karar tartışma yarattı. İşte bu kadar, Türkiye seçim sürecine girmişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cengiz’in adına “beşli çete” diye hitap etti. Bu hassas süreçte halk olaya her zamankinden daha fazla tepki gösterdi. Hem haksız hem de hukuksuz olduğu söylendi.
Bodrum Belediyesi itirazları değerlendirdi. Lider Ahmet Aras, 6 Ocak’ta Cengiz İnşaat’ın ruhsatını iptal ettiklerini açıkladı. Cengiz İnşaat bu kararı mahkemeye taşıdı. Muğla 1. İdare Mahkemesi Mart ayında yürütmeyi durdurdu. (Birgün, Aycan Karadağ).
Önümdeki karar tam olarak bununla ilgili. Seçimden 12 gün sonra 9 Haziran’da mahkeme Cennet Bay ile ilgili nihai kararını verdi.
Bodrum Belediyesi, “Gayrimenkulün mülkiyetinin kazanılmasına ilişkin özelleştirme işleminin Danıştay kararıyla iptal edilmesi nedeniyle taşınmazın tapu kütüğüne tescilinin hukuka aykırı hale gelmesinden” endişe duydu. Yani, “Özelleştirme kararı iptal edildi, yani tapuda kendisine ait olduğu yazsa bile Cengiz’in artık kendisine ait olmayan bir arsa üzerine inşaat yapması yasal değil” dedi. dedi.
Mantıklı ve görünür bir gerçeklik süreci gibi görünüyor. Ancak Bodrum Belediyesi’nin bilmediği bir şey var. Mahkeme kararları Türkiye’de herkes için geçerli değil.
MİLLETİNİZİ KOYUN AMA…
Sonuç olarak Muğla 1. İdare Mahkemesi ruhsat iptalini yanlış buldu.
Anlamıyor olabilirsin. Nasıl oldu? Kararda, Danıştay’ın Cennet Koyu’nun özelleştirilmesini iptal ettiği kabul edildi. Ancak Hazine’nin bu karara rağmen tapuyu kendisine devretmek için işleme girmediği söylendi. Bu nedenle tapuda Cengiz’in resmi olarak hala Cennet Koyu’nda görüldüğü belirtildi.
“Tapu sicilinde aleniyet, geçerlilik ve güven ilkelerine göre, idare hukuku alanındaki işlemlerden bağımsız olarak tapu sicilinin özel hukuk alanında yegâne hukuki geçerliliği vardır…” denilmiştir.
Yani mahkeme, “Karanlık Cennet, Cengiz’in olmasa da Cengiz’indir” dedi. Böylece milletin Cennet Koyu “Cengiz Koyu” oldu.” (HABER MERKEZİ)