Teknoloji

Eski insanların dişleri nasıl bu kadar düzgündü?

Eski bir insan kafatasına baktığınızda çoğu zaman dişlerinin oldukça düzgün olduğunu fark edeceksiniz. Diş telleri, florürlü diş macunu veya yirmilik diş çekimi olmadan, tarih öncesi insanlar birden çok kez bir Hollywood aktörünün dişlerine sahipti. . Peki bunu nasıl başardılar?

Bunun arkasındaki en büyük etkenlerden biri de insan çenesinin zamanla küçülmesive sonuç olarak dişler birbirine sıkıştı.

Geçtiğimiz birkaç yüzyılda gömülü yirmi yaş dişleri inanılmaz derecede yaygın hale geldi. Amerikan Oral ve Maksillofasiyal Cerrahlar Akademisi, insanların yüzde 90’ının, genellikle cerrahi olarak çıkarılmasını gerektiren en az bir gömülü yirmilik dişe sahip olduğunu belirtmektedir.

Gömülü yirmi yaş dişleri, endüstri öncesi zamanlarda çok daha az yaygın gibi görünmektedir, ancak diğer diş problemleri oldukça yaygındı. Bununla birlikte, tarımın başlangıcından önce, sorunlu yirmi yaş dişleri daha az yaygındı.

Geçmişte insanlarda görülen düz dişler bir dizi bilimsel çalışmada tespit edilmiştir. çenelerdeki azalmayla yakından bağlantılı.

Araştırmacılar 2015 yılında 28.000 ila 6.000 yıl öncesine ait Levant, Anadolu ve Avrupa’yı buldular. 292 insan iskeletini inceledi.Bulguları, yakın zamandaki çiftçi topluluklarında yaşayan insanların, daha önceki avcı-toplayıcılara göre daha küçük (ve farklı şekilli) çenelere sahip olduğunu gösterdi.

Araştırmacılara göre bu, tarih boyunca beslenmemizde meydana gelen köklü değişimi yansıtıyor olabilir. Yaklaşık 12.000 yıl önce tarımın ortaya çıkmasından önce, insanlar et ve daha sert ve daha çiğnenebilir şeylerden oluşan bir diyete sahipti.

Tarım devriminden sonra insanlar, yemesi kolay sebzeler, tahıllar ve pirinç gibi çiğnemek için daha az çene gücü gerektiren yiyeceklere erişmeye başladı. Çağdaş çağda, tüketmek için neredeyse hiç değerli çene aktivitesi gerektirmeyen işlenmiş ve aşırı işlenmiş gıdaların ortaya çıkmasıyla işler çok daha özensiz hale geldi.

Araştırmacılar, evrim açısından bu sürenin son derece kısa olduğunu, dolayısıyla çene büyüklüğündeki değişikliğin genetik olma ihtimalinin düşük olduğunu belirtiyor. Bunun yerine, minik çenelerimizin bebekken yediğimiz yiyeceklerin bir sonucu olduğunu düşünüyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu