Haber

Babacan, Akşener krizinin perde arkasını 6 Tablo’da anlattı: Davutoğlu ile birlikte 5 imzayla anlatmanın doğru olmayacağını söyledik.

Tartışmaların ardından 6 Tablo, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylarını açıkladı. Adaylığın netleştiği son döneme İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in tavrı damga vurdu. Başta Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkan ve masayı terk eden Akşener, yoğun miting trafiğinin ardından son mitinge katıldı.

EKRAN ARKASI CANLI ANLATILDI

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Akşener’in masadan kalktığı sürecin perde arkasını anlattı. Habertürk yayınına katılan Babacan, Akşener’in itirazı sonrası 5 imzalı bildiri fikrinin gündeme geldiğini ancak karşı çıktıklarını belirtti.

“BEŞ İMZA İLE AÇIKLAMANIN DOĞRU OLMADIĞINI SÖYLEDİM”

Babacan, “Perşembe günü ilk defa takım kaptanı kim olacak diye oturduk. Ev sahibi Temel Bey, muhtemelen Gültekin’le başladı. Yanlış hatırlamıyorsam Ahmet Bey sonra ben. İlk defa bir Kemal Bey’in birden fazla isminden açıkça bahsetmişler” dedi. ‘Sayın Kılıçdaroğlu’nun aday olmasını uygun görüyoruz’ dedik. Akşener Bey’in farklı fikirleri vardı. ‘Partimin farklı fikirleri var’ dedi. ‘Ortak adayımızın masadan kalkması lazım’ dedim. Ancak ilk turda uzlaşma sağlanamadı. 5 imza ile açıklamanın doğru olmayacağını söyledim. Sayın Davutoğlu da aynı şeyi söyledi. Bu toplantının ikinci oturumunu Saadet Partisi’nin konut sahipliğinde yapalım’ dedi.

“HERKESİN BİR MÜZAKERE TARZI VAR”

Babacan, “Akşener Bey KİK’i toplasın dedi, birkaç gün sonra daha iyi olur dedi. Herkesin bir müzakere tarzı var. Ben argümanlara bakarım. Gelirse önce üsluba bakarız.” , üslubu arındıracağız, argümanları değerlendireceğiz.Masadan kalk diyen olmadı.Toplantının ikinci oturumunun Pazartesi günü yapılması fikri kabul edildi.Pazartesi 14.00’de buluşuruz dedik. 6 imza ile duyurduk.

“Açıkçası biraz incitici bir üslup vardı”

Saadet Partisi’nin bir taslağı vardı sanırım. Üzerinde düzenleme yaptık. Sayın Kılıçdaroğlu da metinle ilgili görüşlerini dile getirdi. 6 imzalı beyanname verdik, ardından yemeğe çıktık, sohbet ettik. Ortam gergin olsaydı yemekte sohbet olmazdı. Görüşlerinde ısrarcı olabilirler. Farklı görüşleri olsaydı, Pazartesi günü gelebilirlerdi. Cuma günü ‘biz bu işin içinde değiliz’ açıklamasını beklemiyorduk açıkçası. Üzgün ​​olmak adettendir. Açıkçası biraz kırıcı bir tondaydı. Ama duygular bir şeydir, akılcılık başka bir şeydir. Olmaması gereken bir üsluptur ama UYGÜN Partisi içinde şiddet içeren bir sürecin yaşandığı aşikardır.

“ZORUNLU VE AYRICALIKLI BİR TUTUMUMUZ YOKTU”

Arkadaşlara herhangi bir açıklama yapmadığımızı söyledik. Pazartesi için randevulaştık. Görevimiz randevu saatine kadar 36 saat sessiz kalmaktır. Cumartesi akşamı yalan beyanlar çoğalmaya başladı. Yanlış değerlendirmeler olursa susmayacağımızı söyledik. Bir telaffuz çerçevesi oluşturduk. Mehmet Emin Bey Habertürk’e bağlandı ve görüşlerimizi açıkladı. Özü, Pazartesi günü saat 14.00’te Akşener Bey’in yeri hazır, biz hazırız açıklamasını yaptık. Zorlayıcı ve dışlayıcı bir tavrımız olmadı. Sorun dönemini anlıyorum.

“DÖRT TOPLANTI BİZİ RAHATSIZ ETMEDİ”

Prensip bazında baktığımızda sözümüzün arkasında durmak gerekiyordu. Pazartesi günü, iki belediye lideri sürece dahil oldu. Masada her şeyin konuşulduğunu ve masada herkesin yeni fikirlerden bahsettiğini söyledik. Hiçbir şeyin ön şart olmayacağını varsaymadan fikirleri konuşalım dedik. 4’lü görüşme bizi rahatsız etmedi. Konu daha çok CHP ile İYİ Parti arasında. Yeni teklifler iki belediye başkanını ilgilendiriyordu. Daha toplantının başında ‘Biz burada gönül rahatlığıyla oturuyoruz, hiçbir konuda ön kabulümüz yok’ dedik.

“Ön koşul ve yaptırım yoktu”

Resmi olarak duyurduk ve ‘Akşener Bey’in Pazartesi günkü toplantıya katılmasından memnuniyet duyduk’ diye tweet attık. Ancak hiçbir ön koşul kabul edilmiyor dedik. Masada oturuyor olmamız bir şeyleri baştan kabul ettiğimiz anlamına gelmez dedik. Önce koltuklara oturup kahve içtik. Ardından Sayın Akşener, CHP ve iki belediye başkanının konuşmalarından bahsetti. Allah için sofrada herhangi bir ön şart ve dayatma yoktu. Söz verilmiş gibi masaya dönmekle ilgili kolay anlaşılır bir ifadeydi. Önce tarz meselesini göz ardı ediyoruz. Ses tonu, indirim. Nete ​​bakıyoruz.

“KONUYU GERÇEKLEŞTİRDİK”

Ağda rasyonellik olsun ya da olmasın tartışmalar var. Teklifi inceledik, siyasi ve jenerik açıdan neler oluyor? Toplantıdan iki kez çıktım ve danışmanlarımla siyasi ve jenerik değerlendirmesi hakkında konuştum. Yaklaşık 1 saat değerlendirdik. Tekrar salona girdik, 6 genel liderle görüştük. Belli bir noktaya geldi, sonra arkadaşlarımla tekrar görüşelim dedim. Baştan incelemeden alelacele imzalarsanız daha sonra imzanız altına girersiniz. Yarım saatliğine toplantıdan ayrıldım. Arkadaşlarımla değerlendirdik ve oturduk. Konuyu makul bir şekilde olgunlaştırdık.

“KAPIYI AÇIK TUTMAYI ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Cumartesi günü siyasi bir değerlendirme yaptık. 5 imzalı bir şey çıkmasın dedim. Böyle bir şey ters gitmez dedim. Pazartesi günü saat 14.00’te gelme hakları vardır. Prensip olarak diğer taraflarla kapılarımızı açık tutmaya büyük önem verdik. Pazar günü arkadaşlarımız oturup geçiş süreci konusunda anlaştılar. 11 maddeydi. Bu İYİ Parti’ye gönderildi. Anlaştığımız söylendi. oturduk konuştuk. 12 madde yazdık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu